Kaikkien aikojen parhaimmat ravihevoset

Jokaisella hevosurheilun ystävällä on omat suosikkinsa lukuisten ravihevosten joukossa. Suosikit vaihtelevat ihmisen mukaan, mutta on olemassa joitakin hevosia, jotka ovat jääneet lähes kaikkien mieleen. Osa näistä on ollut suomalaisten ohjeistamia, tai hoitamia ja osa hevosista on lähtöisin Suomesta. On olemassa muutamia erityisen menestyviä hevosia maailmassa, jotka ovat onnistuneet tekemään historiaa voittamalla todella monia kilpailuja.

Parhaimmat ravihevoset

Hevosurheilun ystävät muistavat italialaisen orin Varenne Il Capitanon ME-juoksun vuodelta parhaiten. Kyseinen hevonen on nykyaikaisen hevosurheilun suurimpia nimiä. Suomalaisia hevonen kiinnostaa siitäkin syystä, että se on ollut Jori Turjan valmentama ja Iina Rastaan hoitama. Varenne Il Capitano on tehnyt historiaa voittamalla muun muassa kaksi Elitloppetia, kaksi Prix d’Ameriqueta ja kaksi Lotteria-ajoa. Vuosina 2001-2002 hevonen voitti myös Euroopan mestaruuden, Meadowslandsissa käydyn Breeders Crownin ja monia muita kilpailuja. Hevonen pitää edelleen tuhannen metrin maailmanennätystä nimissään. Tuo ennätys juostiin Mikkelissä, joten suomalaiset urheilufanit pääsivät todistamaan hevosen kovaa kuntoa paikan päällä.

Kaikkien aikojen suurin suomalainen ravihevonen on ehdottomasti Viesker, joka hallitsi raviratoja 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Kari Ahokkaan omistama laukaalainen suomenhevonen suorastaan nöyryytti kilpakumppaneitaan kisatessaan ulkomaita myöten. Viesker kuitenkin jäi eläkkeelle jo vuonna 2004 voitettuaan vielä viimeisen kilpailunsa. Vuonna 2019 Viesker täytti 30 vuotta, mikä on hevoselle kunnioitettava ikä.

Naapuristamme Ruotsista on ponnistanut Järvsöfaks. Se on kaikkien aikojen menestyksekkäin kylmäverinen ravuri. Ruotsalainen hevonen kilpaili kaikkiaan 234 kilpailua, joista se onnistui voittamaan 201 kappaletta. Kyseessä on siis varsin suuri prosenttiosuus. Nykyaikaisessa raviurheilussa vain muutamat hevoset ovat pystyneet olemaan näin ylivoimaisia. Järvsöfaks pitää edelleen nimissään 1 640 metrin maailmanennätystä. Se on juostu Gävlessä, Ruotsissa vuonna 2005. Aika on niin hurja, ettei yksikään hevonen ole päässyt lähellekään sitä vielä tähän päivään mennessä.

Muita kohtalaisen menestyneitä ravihevosia ovat Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva maileri Mack Lobell ja ranskalainen Ourasi. Mack Lobell on varsinkin sellaisten fanien suosikki, joille ainoastaan nopeus maililla on ratkaisevaa. Se pärjäsi erityisen hyvin Pohjois-Amerikassa pidetyissä kilpailuissa. Ourasin taas on tehnyt historiaa voittamalla Prix d’Ameriquen jopa neljä kertaa.