Hevosurheilussa suositaan usein tiettyjä hevosrotuja ja hevosilta haetaan juuri tietynlaisia ominaisuuksia lajista riippuen. Kun kyseessä on Laukkaurheilu ja vedonlyönti, on hevosen tärkein ominaisuus luonnollisesti nopeus. Vedonlyöjät toisaalta pyrkivät valitsemaan varmoja suoriutujia, joten myös tasaisuus ja hevosen hyvät hermot ovat tärkeitä hevosurheilussa. Vaaditut ominaisuudet voivat vaihdella lajikohtaisesti runsaastikin ja tietyille hevosroduille järjestetään toisaalta myös omia kisoja, jossa juuri kyseisen rodun ominaisuudet korostuvat.
Raviurheilu
Raviurheilu on suosittua erityisesti Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja lajissa suositaan hevosia, jotka ovat olleet näissä maissa yleisiä. Suomessa järjestetään omia kilpailuja pelkästään suomenhevosille. Yleisesti raveissa käytetyt hevoset on jalostettu juuri tähän lajiin ja suosittuja rotuja ovat esimerkiksi amerikanravuri, ranskanravuri ja venäjänravuri. Kaikki edellä mainitut ovat lämminverirotuja, mutta Pohjoismaissa on myös kylmäveristen ravureiden kilpailuja.
Ravurit ovat ominaisuuksiltaan itsevarmoja, nopeita ja niiden liikkuminen on sujuvaa. Ne ovat usein melko rauhallisia ja helppoja käsitellä. Oppimiskyvyltään ne eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä kuin esimerkiksi kouluratsastuksessa käytetyt hevosrodut, joten ne vaativat ratsastajalta runsaasti luovuutta ja motivointia. Entisen ravihevosen lihaksisto on myös usein kehittynyt tiettyyn suuntaan, joten esimerkiksi laukan oppiminen voi olla haastavaa.
Laukkaurheilu
Laukkakilpailuihin liittyen on muutama rotu, jotka ovat huippuunsa jalostettuja juuri näitä kisoja varten. Näistä tunnetuimpia ovat englannintäysverinen ja arabianhevonen, jotka molemmat kuuluvat maailman nopeimpiin hevosrotuihin. Rotujen fyysisiin ominaisuuksiin kuuluu linjakkuus ja dynaamisuus. Laukkakilpailuissa käytetyt rodut ovat lämminverisiä. Lämminverirodut ovat yleisesti kylmäverisiä pienikokoisempia, ketterämpiä ja nopeampia.
Luonteeltaan lämminveriset hevoset ovat usein temperamenttisempia ja arempia kuin kylmäveriset. Ne vaativatkin ammattitaitoisen ratsastajan, joka osaa käsitellä hevosia riittävän varmasti. Hevosten oppimiskyky on hyvä, mutta ne ovat usein itsepäisiä ja niitä on osattava kouluttaa varmoin ottein, mutta kuitenkin lempeästi.
Koulu- ja esteratsastus
Kouluratsastusta sanotaan yleisesti kaiken ratsastuksen perustaksi, eli se on eräänlaista hevosen tottelevaisuuskoulutusta. Tämän vuoksi kaikkien ratsu- tai urheilukäytössä olevien hevosten olisi hyvä osata ainakin sen alkeet. Itse kilpailuun sopivat parhaiten ketterät lämminveriset, jotka menestyvät myös esteratsastuskilpailuissa hyvin räjähtävän voimansa ja liikkuvuutensa vuoksi. Lajia voi kuitenkin periaatteessa harrastaa lähes millä hevosella tahansa.