Palio di Siena -laukkakilpailu

Palio di Siena on Italiassa järjestettävä laukkakilpailu. Kilpailu järjestetään kaksi kertaa vuodessa (2. heinäkuuta sekä 16. elokuuta) Piazza del Campo -aukiolla. Palio di Siena ei ole vain yksinkertainen laukkakilpailu, vaan sen aikana järjestetään muutakin ohjelmaa, mm. kirkolliset messut ja muut tapahtumat, juhlapäivälliset sekä paraatit. Laukkakilpailu on Sienan suosituin turistitapahtuma.

Kilpailuissa on mukana 17 kaupunginosaa eli contradaa. Kutakin contradaa edustaa yksi ratsastaja. Kilpailija on pukeutunut oman contradansa tunnusvärein. Kannattajat voivat hankkia väreihin sopivia viirejä ja nauhoja kannustaakseen omaa contradaansa.

Contradat eli kaupunginosat ja niiden tunnueläimet tai symbolit:

Aquila – kotka

Bruco – toukka

Chiocciola – etana

Civetta – pöllö

Drago – lohikäärme

Giraffa – kirahvi

Istrice – piikkisika

Leocorno – yksisarvinen

Lupa – susi

Nicchio – simpukka

Oca – hanhi

Onda – aalto

Pantera – pantteri

Selva – metsä

Tartuca – kilpikonna

Torre – torni

Valdimontone

Kilpailijat ratsastavat hevosilla ilman satulaa ja heillä on käytössään nerbi. Nerbi on kuivattu ja suoristettu härän häntä, jolla hevoivat kirittää ratsuaan tai häiritä muita ratsukoita.

Kilpailu käydään Piazza del Campon aukiolla, johon on tuotu kilpailua varten monta kuormallista hiekkaa. Aukion laidoilla olevien talojen seinät on vuorattu pehmusteilla, jotta mahdolliset radalta suistumiset olisivat mahdollisimman turvalliset ottaen huomioon ratsastajan ja hevosen turvallisuuden. Kilpailussa ratsastetaan kolme kertaa radan ympäri, yleisesti koko kilpailu suoritus kestää alle puolitoista minuuttia. Kilpailussa ratsastajat saavat häiritä muita kilpailijoita miten tahtovat ja usein käykin niin, ettei kaikki kilpailijat pääse edes maaliin asti.

Palio di Siena on muutakin kuin vain yksinkertainen laukkakilpailu. Palio di Siena on contradojen taisteluareena ja näyttämö. Jokainen contrado osallistuu kilpailuun voittaakseen kilpailun sekä näyttääkseen muille contradoille oman mahtinsa.

Palio di Siena laukkakilpailuja on käytykaikkiaan 661 ja ne ovat jakautuneet contradojen välille seuraavasti:

Aquila – 24

Bruco – 37

Chiocciola – 51

Civetta – 33

Drago – 38

Giraffa – 35

Istrice – 41

Leocorno – 30

Lupa – 36

Nicchio – 42

Oca – 65

Onda – 40½

Pantera – 26

Selva – 38

Tartuca – 47½

Torre 45

Valdimontone – 44

Viimeisimpien kilpailujen voitot on mennyt seuraavasti:

Vuosi 2015

heinäkuu: Torre

elokuu: Selva

Vuosi 2016

elokuu: Lupa

Vuosi 2017

heinäkuu: Giraffa

elokuu: Onda

Vuosi 2018

heinäkuu: Drago