Raviurheilu Suomessa

Raviurheilu eli ravit on Suomessa erittäin suosittu laji ja vedonlyönti kohde. Raviurheilu on kaikessa yksinkertaisuudessaan hevosilla ravia ajettava nopeuskilpailu, jossa on rahapalkinto voittajalle ja sijoittuneille. Vedonlyönti kuuluu raviurheiluun merkittävästi, tästä kutsutaan nimeä Toto-ravit. Raviurheilu on Euroopassa melko suosittua ja laajalle levittynyttä, mutta suurempaa suosiota muualla maailmassa nauttii laukkavedonlyönti.

Raviurheiluluokat on jaettu kahteen: kylmäveriset ja lämminveriset. Myös eri kokoisille poneille on omia ravilähtöjä Suomessa. Ravihevoset ovat jalostettuja juoksemaan sillä kilpailussa sallittu askellaji on ravi. Liiallinen laukkaamainen tai epäpuhdas ravi johtavat ravurin ja ajajan hylkäämiseen. Kylmäverisistä hevosroduista Suomessa käytetään raveissa Suomenhevosta. Vuodesta 1965 lähtien Suomenhevosia on jalostettu juoksijahevosiksi eli ravihevosiksi. Suomenhevosille on omat vuosittain järjestettävät mestaruusajot eli Kuninkuusravit. Lämminveriset ravurit kilpailevat omassa sarjassaan sillä ne ovat luonnostaan nopeampia ja aloittavat kilpailu-uransa nuorempana kuin kylmäverirodut. Raveissa käytettäviä lämminverirotuja ovat mm. amerikanravuri, venäjänravuri ja ranskanravuri. Eri lämminveriset hevosrodut kilpailevat keskenään lämminveriluokisssa ja usein näitä rotuja risteytetään keskenään, jotta saadaan jalostettua mahdollisimman nopea ja kestävä ravuri.

Raveissa käytettävät varusteet ja kilpakärryt ovat suuniteltu kestämään ja auttamaan hevosta ja ohjastajaa suoriutumaan kilpailusta mahdollisimman hyvin. Kilpakärryjen tulee olla mahdollisimman kevyet, mutta kuintekin vakaat ja tasapainoiset. Valjaiden ja lisävarusteiden tarkoitus on pitää hevonen oikeassa juoksuasennossa, sekä suojata hevosta mahdollisilta häiriötekijöiltä.

Raviradat Suomessa

Suomessa löytyy monia raviratoja ja Suomen pääravirata on Helsingin ja Espoon rajalla sijaitseva Vermo. Toto-raviratoja on yhteensä 43 ja harjoitusraviratoja löytyy 120. Hippos (hevosurheilun ja -kasvatuksen keskusjärjestö) jakaa raviradat kolmeen: keskusraviradat, maakuntaradat ja kesäradat. Keskusravirata Vermon viikoittainen kilpailupäivä on keskiviikko, kuten myös monissa muissa pohjoismaissa. Vermon ravirata aloitti toimintansa vuonna 1977 ja sen omistaa Vermon Ravirata Oy. Tärkein tapahtuma Vermon raviradalla on vuosittain järjestettävä Finlandia-ajo (jo vuodesta 1980 lähtien). Ravien ulkopuolisista tapahtumista, vuosittainen Kansallinen Poninäyttely on merkittävin. Maakuntaratoja löytyy 43kpl ympäri Suomea. Yhdistävänä tekijänä näillä on ympäri vuoden järjestettävät Toto-ravit. Maakuntaradoilta löytyvät lämmitetyt katsomot sekä kattavat muut palvelut (esimerkiksi ravintolat, kahvilat ja tarvikeliikkeet). Näillä radoilla järjestettäviä raveja voi seurata paikan päällä tai suorina lähetyksinä internetissä, mobiilissa, TotoTv:stä tai pelipisteistä ympäri Suomen.

Lämminveristen Finlandia-ajo

Finlandia-ajo on vuosittainen ravikilpailu joka kilpaillaan Vermon raviradalla Helsingissä. Ajot järjestetään normaalisti huhti-toukokuussa. Kilpailu on perustettu vuonna 1980 ja sen voitti ensimmäisen kerran Ejakval ohjastajana Jean-Claude David. Finlandia-ajoissa kilpailevat vain lämminveriset ravihevoset, niin ruunat ja oriit sekä tammat. Kilpailun voittaja saa palkinnoksi 110000 euroa ja se on Suomen suuripalkintoisin ravikilpailu. Finlandia-ajon matka on maili eli 1609m. Ajojen ennätys on D. D.’s Hitmanin ravaama 09,8a vuodelta 2017. Finlandia-ajot ovat kansainvälisen Grand Circuit sarjan osakilpailu ja niihin saapuvat kilpailijat ympäri maailman.

Aiempien vuosien voittajia vuodesta 2015 eteenpäin

  • Vuosi 2015 Bret Boko ohjastajana Ari Moilanen
  • Vuosi 2016 Propulsion ohjastajana Örjan Kihlström
  • Vuosi 2017 D. D.’s Hitman ohjastajana Ulf Ohlsson
  • Vuosi 2018 Pastore Bob ohjastajana Johan Untersteiner

Suomenhevosten Kuninkuusravit

Kuninkuusravit on vuosittain järjestettävä ravikilpailu suomenhevosille. Kilpailut keräävät vuosittain paikan pälle n. 50000 katsojaa. Kilpailuun saavat osallistua suomenhevosoriit ja -tammat. Sen sijaan ruunat eivät saa osallistua kilpailuun. Kuninkuusravit ovat kaksipäiväiset kilpailut joissa juostaan kaikkiaan 6809m. Matka on jaettu kolmeen osaan: ensimmäisenä päivänä ravataan 2100m, toisena päivänä aloitetaan mailin (1609m) matkalla ja päätösmatkana 3100m. Voittajaksi eli ravikuninkaaksi ja kuningattatereksi selviytyy parhaan yhteisajan tehnyt hevonen. Vuoteen 1946 asti tammat ja oriit kilpailivat samasta ravikuninkaan tiettelistä, mutta nykyään palkitaan sekä ravikuningas että -kuningatar. Kuninkuusravit on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1924 Lahdessa Lahden vanhalla raviradalla.

Vuoden 2018 kuninkuusravit järjestetään rovaniemen mäntyvaarassa. Rovaniemen kuninkuusravit ovat järjestyksessään 87. kuninkuusravit ja Rovaniemellä ne järjestetään toista kertaa (aiemmin vuonna 2004).

Aiempien vuosien voittajia vuodesta 2015 eteenpäin

  • Vuosi 2015 Joensuu Joensuun ravirata

ravikuningas Jokivarren Kunkku ohjastajana Jorma Kontio

ravikuningatar Saaga S ohjastajana Matti Nisonen

  • Vuosi 2016 Turku Metsämäen ravirata

ravikuningas Vitter ohjastajana Mika Forss

ravikuningatar Saaga S ohjastajana Matti Nisonen

  • Vuosi 2017 Hesinki Vermon ravirata

ravikuningas Köppinen ohjastajana Ari Moilanen

ravikuningatar Saaga S ohjastajana Matti Nisonen

Tulevat kilpailut järjestetään: vuonna 2019 Lahdessa Jokimaan raviradalla, vuonna 2020 Seinäjoella Seinäjoen raviradalla sekä vuonna 2012 Forssassa Pilvenmäen raviradalla.

Ravivedonlyönti eli Toto

Toto on hevoskilpailuissa pelattava rahapeli ja vedonlyönti. Suomessa totoa pelataan lyötäessä vetoa ravikilpailuissa. Totoa voidaan pelata paikan päällä raviradalla mutta myös myyntipisteissä, joissa on yhteys ravi- tai laukkaradalle sekä kotoa käsin internetin ja mobiilisovelluksen avulla. Toto pelimuoto on alkujaan Ranskasta, kehittäjänään espanjalaisyntyinen Joseph Oller vuonna 1867. Suomessa toto pelejä on ollut vuodesta 1928 lähtien. Pelit olivat alkujaan varsin vähäisiä; vasta vuonna 1960 lähtien pelimuoto on lähtenyt nousuun vedonlyönnin harrastajien parissa.

Suomessa pelattavat toto pelit ovat: voittaja, sija, kaksari, troikka ja päivän duo. Pelit esiteltynä lyhyesti:

  • Voittaja: Pelaaja veikkaa yksittäisen lähdön voittajaa Pelaaja voittaa mikäli hän on veikannut oikeaa voittajahevosta. Voittosumma on panos kerrottuna voittajakerroin.
  • Sija: Pelaaja veikkaa hevosta joka tulee sijoittumaan kolmen parjaan joukkoon. Lopullisella sijoituksella ei ole väliä. Voittosumma määräytyy panoksesta ja kertoimesta.
  • Kaksari: Pelaaja veikkaa hevoset, jotka tulee olemaan kilpailun ensimmäinen ja toinen. Järjestyksellä ei ole lopputuloksen kannalta väliä. Voittosumma määräytyy panoksesta ja kertoimesta.
  • Troikka: Pelaaja veikkaa kilpailun kolme parasta. Tässä pelimuodossa pelaajan on myös veikattava voittajahevosesn ja sijoittuneiden oikea järjestys. Voittosumma määräytyy panoksesta ja kertoimesta.
  • Päivän Duo: Pelaaja pelaa kahden ennakkoon ilmoitetun lähdön voittajat. Voittosumma määräytyy panoksesta ja kertoimesta.